Crea sito

13 shkurt 1919, Shenjtëria e Tij Papa Benedikti XV ngren Dioqezës së Lungro


Peshkopi bekuar
Shërbyesi i shërbëtorëve të Perëndisë, për një kujtesë të përjetshme
Katolike rit besnik greek, të cilët jetonin në Epir dhe në Shqipëri, i cili u largua në disa raste nga dominimi i turqve, kanë emigruar në Itali fqinje, ku prit me donacione bujare u vendosën në tokat e Kalabrisë dhe Sicilisë, ruajtjen, si pjesa tjetër ishte e drejtë, zakonet dhe traditat e popullit grek, veçanërisht ritet e Kishës, së bashku me të gjitha ligjeve dhe zakoneve që kishin marrë nga baballarët e tyre dhe me kujdesin më të madh dhe dashuri ata e kishin ruajtur për një kurs të gjatë të shekujve .
Kjo mënyrë e jetës së refugjatëve shqiptarë u miratua me gëzim dhe lejuar nga autoriteti Papnor, në mënyrë që ata, përveç qiellit e tyre, e gjetën veten atdheun e tyre pothuajse në tokën italiane.
Së pari, siç ndodh zakonisht, gjithçka shkoi mirë për të dyja palët. Por me kalimin e kohës, raffreddatasi bamirëse e atyre që organizoi ato, filloi të mbijë të gjithë shumë shpesh serioze dhe gjyqësore të mërzitshëm, të cilat fatkeqësisht prishën qetësinë e besimtarëve të cilët, duke propaguar parimet e njëjta të asaj Kishës. Dhe origjina e këtyre mosmarrëveshjeve, në qoftë se ne dal shkaqet më pak e rëndësishme, ju duhet të kërkoni për atë në faktin se ritin besnik greqisht, sa i përket qeverisë dhe disiplinë, kanë qenë subjekt i juridiksionit të zakonshëm të peshkopëve latinë, Dioqezat në të cilin ata banonin. Në fakt, këto peshkopët që injorohen apo nuk ishin njohur me ose liturgjisë së apo disiplinës, as zakonet, as ligjet dhe zakonet e Kishës Ortodokse bashkuar, ndonjëherë, në qeverinë e subjekteve tij grek ceremoni, vendosën se këto gjëra të dëmshme për të vlerësuar të drejtat dhe privilegjet e tyre, dhe kështu refuzuar me kokëfortësi t’i binden rregullave.
Për këtë është shtuar një tjetër problem i bezdisshëm: luftë të hidhur në mes të priftërinjve të dy riteve, veçanërisht në lidhje me të drejtat e tyre përkatëse në administrimin e sakramenteve. Valë ishte mërzitur paqen midis klerit me skandalin e rëndë të besimtarëve dhe në dëm të dashurisë reciproke.
Etur për të marrë larg me fort i mençur për këto këqijat, e cila tani është meandered në dioqeza të Kalabrisë, si dhe në ato të Sicilisë, ku riti besimtarët greqisht jetonin të përzier me latinisht, paraardhësi ynë, Papa Benedikti XIV, i kujtesës lumtur, lëshuar në Më 26 maj të vitit 1742, Kushtetuta apostolike “ETSI Pastoralis”, në të cilën, pasi kishte paralajmëruar se ai donte të riafirmojë dhe për të siguruar dhe garantuar në të ardhmen tashmë është mirësjellje dhënë nga S. Apostolik në favor të ritit grek të drejtë shton: “….. Që atëherë, në bazë të rrethanave të ndryshme dhe kohë, Pontiffs romake dhe kongregacioneve të kardinalëve të Shenjtë Kisha katolike në fuqi kushtetuta të ndryshme apostolik, dekretet, përgjigje, dekretet dhe dekretet në lidhje me grekët dhe shqiptarët dhe ritualet e tyre dhe zakonet, si dhe dorëzimin për shkak të dioqezave latine prelates në të cilën ata jetonin, dhe për këtë arsye shpesh u ngrit dhe vazhdojnë të rritet në diskutime dhe polemika është rreth ritet e greke dhe shqiptare, dhe për aftësinë e priftërinjve të tyre, si dhe në lidhje me juridiksionin dhe kompetencat e peshkopëve dhe priftërinjve e latine, dhe ne kërkohen nga zyra jonë baritore, në qoftë se ju dëshironi, si ne mund të vënë një ilaç përshtatshëm për këto këqijat dhe për të hequr çdo shkaku i grindjeve, konflikteve, mosmarrëveshjeve, lufton, argumenteve dhe mosmarrëveshjet ….. “.
Prandaj, Papa mençur shpalli kushtetutën e lartpërmendur, i cili, megjithatë, si shkaqet e keqja e kishte marrë tashmë rrënjë, nuk kanë një të lumtur ekzistojnë.
Mosmarrëveshjeve, në fakt, dhe kundërshtitë, por sidomos Largimi në autoritetin e peshkopëve legjitime, dhe në fund të gjitha të këqijat dhe dëmet cha Papa Benedikti XIV, u zhvendos nga përkujdesje baritore, ai synon të thyer pa shumë vështirësi me prelodata letrën e tij, në rrjedhën e rreth dy shekuj shkoi viepiù në rritje në të gjitha fushat ku ata jetonin ritin besnik greqisht, dhe ndërsa ishte përkeqësuar gjërat kudo, këtu dhe atje u bë më e dhunshme, me dëm të madh për bamirësi krishterë dhe madje edhe rrezik të besimit katolik .
Në këto kushte turpshme në Itali mbeti besnik ritin grek në kohën e tashme, pa ndonjë masa efektive janë marrë për të hequr ato përsëri. Tani, pra, pasi që nga viti 1912 e Zotit ai u emërua asnjë pasues të Giovanni Barcia, e kujtesës lumtur, ipeshkëv titullar i Krujës, i cili gjatë jetës së tij ai kishte qenë besuar me detyrën për t’i dhënë urdhra të Shenjtë klerikëve vendasit greke Kalabria dhe mbështetja Kolegji i Shën Adrian në San Dhimiter Corone, ne incaricammo S. Propaganda Fide de asambleja për çështjet e riteve lindore për shkak se ajo mund të ndihmojë për të ekspozuar mirë dhe administrimin e duhur dhe reformimin e ritit grek besnik. Për këtë arsye, vëllezërit tanë të nderuar kardinalët e Shenjtë Kisha romake, të caktuar në xhemat njëjtë, Kongresi plenare në nëntor 19 në vitin 1917 vlerësohet propozimin që duhet të na bëjë të gjitha grekët e Kalabrisë, ku shumë jetojnë në dhe janë subjekt i peshkopëve latinë, zbriten nga juridiksioni i zakonshëm i peshkopëve latinë të jetë një e vetme rit dioqeza greqisht.
Ky këshill, i cili kishte qenë i propozuar, ne urdhërosh që ishte e re dhe më të plotë shqyrtohen dhe diskutohen nga vëllezërit tanë të nderuar, kardinalët e S. edhe Kisha romake, në krye të asamblesë së re e themeluar nga ne, që për Kishën orientale. Këto kardinalët, në Kongresin e Përgjithshme mbi 11 e muajit shkurt të këtij viti, vlerësohet që ju mund të vënë në ekzekutim, në qoftë se kështu që ne liked it, ngritjen e dioqezës së re të ritit grek në rajonin e Kalabrisë.
Ne, pra, që nga fillimi i papatit tonë kemi pasur aq shumë në zemër kishës lindore dhe medituar se çfarë duhet të bëhet për të plotësuar më fort për nevojat dhe etiketë të duhur të Kishës universale dhe kishat e tjera, duke e kuptuar mundësitë kohë, rekomandohet fuqimisht sunnominata propozimin dhe ne kemi menduar se i mirë, sepse kjo është në përputhje të plotë me vendimin tonë.
Pra ne, me dekret të plotë, autoriteti apostolik që është themeluar canonically menjëherë dioqezat ritit grek në vendin e Kalabrisë. Dhe në këtë dioqezë, e cila do të quhet “Lungro” bisedojë dhe të caktojë famullitë e mëposhtme me të gjithë besimtarët, si ritit grek është Rite latine, nëse ka, që banojnë në to, në mënyrë që shkëput dhe i ndarë nga dioqezat latine, të i cili aktualisht i përkasin pikërisht këto famulli janë: Kryedioqeza e Rossano, San Demetrio Corone, St George Shqiptare Vaccarizzo, Makja, nga dioqezës së Bisignano, Shën Benedikti Ullano, S, Sofia e Epirit, nga Dioqezës së Cassano, Aquaformosa, Civita, Firmo, Frascineto, Lungro Plataci, Percile, St Basile, i dioqezës së Anglona, ​​Castroregio, Farneta, shqipe Shën Konstandini, Shën Pali shqipe.
Përveç kësaj, në mënyrë që të jenë në gjendje të gëzojnë përfitimin e kujdesit baritor e peshkopit të ritit të njëjtën shumë të ritit besnik greqisht që banojnë jashtë Kalabri, në jug të Italisë, por ende, me autoritet apostolik, Ne urdhërosh që vendet nofkën të mblidhen në dioqezën e Lungro të shtuar besnikët e vendit të quajtur Villa murgeshave në një abaci, të dioqezës së Penne dhe ato të një famulli në qytetin e Leçes. Që, nga ana tjetër, në S. Cosmo, i dioqezës së Rossano, ka dy famullitë, që është, një greke dhe latine, dhe gjithashtu për shkak se në qytetin e thënë të Leçes, besnik i greek jetojnë të përzier me ritin latin, ne dekretin që në këto vende juridiksioni i peshkop është vetëm “personale”, që është, ajo shtrihet vetëm për besimtarët dhe ritin priftit grek të këtyre vendeve, ndërsa besimtarët e ritit latin do të vazhdojë të mbetet nën juridiksionin e zakonshëm të kryepeshkopit të Rossano dhe peshkop i Leçes.
Këndellur dhe pastaj ne vendosim në përjetësi selia e dioqezës së vendit ritit grek quajtur Lungro, dhe për të rritur dhe për të rritur e dinjitetit dhe të aftë për të katedrales vazhdueshme në Kishën e Shën Nikolla i Myra, ish famullisë. Për më tepër, siç u tha në të kaluarën, ne kemi ndërtuar peshkopin zakonshëm të Kalabrisë në peshkopi ritit grek zgjidhet për të udhëhequr dioqezën e Lungro, dhe gjithashtu mbështetet në pozitë dhe zyrës së rektorit të kolegjit të San Adriano me e nevojshme dhe të përshtatshme fakulteti.
Pra, ne të urdhërojë atë ose mund të lidhen me ata të cilët njohin dhe pranojnë këtë takim dhe peshkopi zyra e sipërpërmendur Lungro, si zakonisht dhe në bazë të marrëveshjeve, dhe t’i binden atij, për të ndihmuar dhe të jetë e dobishme.
Që atëherë, kjo dioqezë e vogël nuk mund të ketë punëtori e vet për arsimin e plotë dhe edukimin e klerikëve të rinj, ne vendosim se për djemtë që japin shenja të një profesion kishtare janë të rezervuara në përjetësi pesë vende në të dy seminar të ri Papnor ne kohët e fundit themeluar në manastirin e S. Rit Vasili greqisht në Grottaferrata, si në Kolegjin e Shën Athanasi në Romë, gjithashtu konstatojnë se dioqeza e kanë ndërtuar vetëm është menjëherë subjekt i Selisë së Shenjtë dhe asambleja e Shenjtë për Kishën orientale.
Asnjë, megjithatë, të lejohet në çdo kohë për të thyer me autoritet apostolik, siç kemi dekretuar në këto letra, ose të refuzojë atë ose për ta kundërshtuar atë në asnjë mënyrë. Në qoftë se dikush, që Zoti na ruajt, ai pretendon të provokoj atë, e dimë se ai i plotëson dënimet e parapara nga kanonet e shenjta kundër atyre që kundërshtojnë ushtrimin e juridiksionit kishtar.
Për të kryer këto funksione, atëherë, ne delegojë nderuar vëllain tonë Horace Mazzella, Arqipeshkëv i Tarantos, me të gjitha kompetencat e nevojshme dhe të përshtatshme për qëllimin duke ofruar edhe pushtetin për të delegojë ndonjë nën-dignitary tjetër kishtar dhe gjithashtu besojë detyrën e kanë atë që mund të kontribuojnë në administrimin e duhur të dioqezës së re, pas konsultimit me greqisht sapozgjedhur peshkop dhe latine me Reverend zakonshëm, që është, e Rossano, Bisignano, Cassano, stilolapsa, Lecce, Anglona, ​​sidoqoftë, me kusht që brenda gjashtë muajve të Ditët e hyrjes në fuqi të kësaj letre, dërgojnë të Kongregacionit të Shenjtë për Kishën orientale rregullat që ai të përcaktuara për të marrë miratimin e tyre përfundimtar, dhe ka gjithashtu redaktuar për të përcjellë asamblesë njëjtën shenjtë, një kopje autentike e ekzekutimit të saj.
Dhënë në Romë, në Shën Pjetri, në vitin e Zotit 1919, në ditën shkurt 13, në vitin e pestë të papa

Pajtohem

Duke u ngarkuar …